Fixede min MacBook oplader med krympeflex

macbook

Har du et Mac produkt, så kender du det sikkert alt for godt, men deres produkter har det med at leve på lånt tid. Senest er min strømforsyning til min MacBook gået i stykker. Ved enden af kablet tæt på selve forbindelsen af ledningen, er overtrækket på selve kablet ved at slide sig selv af. Det gør forbindelsen mere usikker og ustabil, og med tiden vil der ikke blive sendt nok spænding igennem til at kunne oplade.
Heldigvis findes der et fantastisk produkt, der går under navnet krympeflex.

Mit kendskab til krympeprodukter er opstået, fordi min gode ven er elinstallatør, og foreslog det som reparationsmiddel, da han var forbi i sidste uge. Det er åbenbart noget han tit anvender i forbindelse med el isoleringsopgaver, og derfor havde han ligeledes noget liggende i sin firmabil, som han glædeligt doneret til formålet.

Der findes enkelte forhandlere, der sælger krympeflex til os dødelige, men ellers er krympeflex ofte noget du finder i industrielle sammenhæng. Min kammerat har en god aftale med Cabicon, som er en af Danmark største leverandører af el tekniske produkter. Du kan se deres udvalg her: https://cabicon.com/elektrisk-isolering

Krympeflex

Hvad er krympeflex tænker du sikkert? Meget kort fortalt, så er det noget meget alsidigt materiale, som kan opvarmes og herefter krympe. Det betyder, at du kan trække materialet henover et kabel eller ledning, og dermed samle det, når selve krympningen sker. Det er perfekt til reparation (som i tilfældet med min MacBook) eller til samling af kabler. Lad os sige du skal lave en større elinstallation, hvor der indgår 20 forskellige kabler, så kan det være fordelagtigt at samle nogle af disse enten i et bundle eller ved at opdele dem i farvekoder.

Isoleringen af MacBook kablet

Som sagt var min oplader mere eller mindre ved at nå sidste salgsdato for enden af kablet. Det betød at det ikke nødvendigvis var hele ledningen, som skulle ”repareres”, men blot enden. Min kammerat havde kun en krympeslange i en bestemt størrelse, som vidste sig at være en smule for stor. Derfor måtte vi skære lidt af krympeslangen til, så det passede med det beskadiget område af opladeren. Som en tommelfingerregel, så skal man ca. have ¼ for meget slange, så der er plads til krympning i længderet.

Efter jeg havde skåret eller rettere sagt klippet ledningen til, så kunne jeg på begynde påføringen af selve slangen. Jeg viklede den rundt om kablet, hvorefter du skal opvarme krympeflexen indtil den får den rette pasform rundt om ledningen.

Jeg har ikke nogen varmepistol, men heldigvis er det en relativ simpel opgave, at skulle sammensmelte et opladerkabel. Jeg brugte derfor en lighter til formålet, selvom det helt sikkert er ideelt at bruge en varmekilde, som du kan kontrollere. Konsekvensen af at bruge en lighter eller et stearinlys for den sagsskyld er, at du simpelthen ikke kan kontrollere varmen, hvilket i sidste ende kan give en ujævnhed eller misdannelse i kabelsamlingen. Heldigvis havde jeg min kammerat ved siden af, så det gik dog lige denne gang.

Du kan se resultatet af min lille reparation herunder:

macbook kabel repareret med krympeflex

Det er måske ikke så kønt, men det har da virket, og min oplader virker til UG nu. Har du ikke så mange penge, kan jeg da helt klart anbefale at reparere dine kabler selv – det er faktisk ikke så svært. Alt det kræver er materialet krympeflex, varme og en lille smule fingerfærdigheder.

Køb krympeflex på nettet

Som sagt kan du købe krympeflex på nettet enten som privatperson eller som erhvervsdrivende. Jeg kunne forestille mig, at det er virksomheder som Silvan osv., der forhandler det til privatpersoner. Ellers kan du som sagt med fordel tage et kig på Cabicon.com, som forhandler en del forskellige krympeflex slanger og andre krympeprodukter. De mange forskellige størrelser og længder, men ellers kan du altid klippe slangerne til.

God fornøjelse med din reparation!